Projekt- és Csapatvezetés Érthető Nyelven

Renitens Konzulens

Renitens Konzulens

A jó menedzser önmagából indul ki

avagy : nézz magadba, mielőtt üvöltesz

2019. szeptember 10. - Renitens Konzulens

A jó menedzser - innentől illetjük még Főnök, Főni, Góré, Király és egyéb pejoratív jelzőkkel - nem ott kezdődik, hogy jól tud emaileket küldözgetni. A jó Főnök nem az, aki nagyszájjal tud feladatokat kiosztogatni. A jó Főnök nem az, aki mindenért lehúzza a beosztottat, aki a hibákért leordítja a fejed és aki túlóráztat, mert megteheti. A jó menedzser az, aki védőpajzsként feszül az emberei fölé és nem engedi, hogy a fentről jövő fekália az emberek nyakába ömöljön és elvonja a figyelmüket a munkától. A jó menedzser segít, ha bajban vagy és érdeke az, hogy tovább fejlődj, tanulj és egyszer jobb legyél nála is. Mert a jó menedzser önzetlen és önfeláldozó, mert magából kiindulva tudja azt, hogy ha az emberekkel nem vagy jó vagy legalábbis igazságos, akkor nem várhatsz el lojalitást és teljesítményt. Na, de menjünk bele a részletekbe. 

Rengeteg készséget és fogalmat kell elsajátítani ahhoz, hogy valaki jó menedzser legyen, ami egy abszolút komplex munka. Kicsit olyan, mint amikor valakiből orvos lesz :  nem csak egy szakma, hanem egy hivatás. (Igen, a papokat direkt nem vettem bele ebbe.)
Ha valakit menedzserré léptetnek elő, az nem azt jelenti, hogy mától Főnök vagy és te vagy a totum factum, évek kitartó munkájába telik igazi FŐNÖKKÉ válni.
Van azonban egy készség, egy megközelítés, amely a legjobb hely a kezdéshez: az Öntudatosság.

brando2.jpg

A jó menedzser mindig magával kezd

Amikor elkezdesz embereket irányítani, légy rá felkészülve, hogy Te is és az embereid is hibákat fogtok elkövetni. Később is, függetlenül attól, hogy mennyire jó lettél a munkádban, mindig lesznek hibák, ez elkerülhetetlen. A kockázatok vállalása, a dolgok új megközelítése, a kreativitás, mind olyan dolgok, amik a legjobbat hozzák ki az embereidből. Mindezek során, homok kerül a gépezetbe és bekövetkeznek azok a fránya hibák : ilyenkor jön jól az öntudatosság fegyvere.

 

Mindenki hibázik

Menedzserként mindig jelentősen hozzájárulsz a csapat sikeréhez és kudarcához.Ezt el kell fogadnod. Persze a sikert könnyű felvállalni, a legtöbb Főnök ebben csillagos százas, amikor tündökölni kell, akkor megy a mellveregetés, de amikor baj van és napvilágra kerülnek a kudarcok, akkor a legtöbb vezető pozicióban levő ember elkezdi a hibást keresni. Ilyenkor a legjobb módszer a "bűnös" megtalálására egyszerű : NÉZZÜNK TÜKÖRBE és tegyük fel magunknak a következő kérdéseket :

- Elég világos utasítást adtunk-e az embereinknek ahhoz, hogy megértsék mit várunk el tőlük?

- Szem előtt tartottunk-e olyan problémákat/kockázatokat, amelyekből kifolyólag sikertelenek lehetünk?

- Megoldjuk-e a problémákat, amikor még kicsik vagy a lavina effektust választva akkor lépünk közbe csak, amikor már megállíthatatlan, nagy problémákká alakultak?

Legtöbbször az embereid követik el a hibák látható részét, mivel ők végzik el a mindennapos munkát is. Viszont amikor kielemezzük a kiváltó okokat, rájössz hogy valami amit tettél vagy elmúlasztottál megtenni, az valójában a problémák gyökerénél van. Az embereid valószínűleg tudják ezt, de nem mondják ki, csak egymás közt megy a suttogás. De ha azt akarod, hogy tiszteljenek és becsületes főnöknek tartsanak, akkor lásd be a hibáidat és vállald fel azokat előttük is. 

 

Oszd meg a felelősséget

Azzal, hogy felvállalod a hibáid, egy olyan környezetet teremtesz, ahol az embereid is nyugodt lélekkel ismerik el, hogy hol és mit hibáztak. Nem kell félniük a megtorlástól, mert te is felvállaltad a részed a kudarcban.  Így átprogramozod a teljes csapat gondolkodásmódját és a hibáztató kultúrából  tranzicionálsz a hibák proaktív felhasználását szorgalmazó munkamódszer felé. Együtt sikerül kielemezni a hibákat, dokumentálni azokat (mindenféle személyes részlet és infó nélkül) és levonni a tanulságokat, következtetéseket. Ebből mindenki tanulni fog és segít abban, hogy legközelebb elkerülhetőek legyenek a hasonló problémák. 

 

Ragadd meg és alkalmazd a folyamatos fejlesztéseket

Menedzserként hibákat fogsz elkövetni. Ez természetes,a területhez tartozik. Ha azonban minden nap jobb leszel, akkor a csapatod is az lesz. Hogyha az előbb említett módszert választod és őszintén tanultok az elkövetett hibákból, az hozzájárul a folyamatos fejlesztésekhez, mivel azt tudjátok, hogy MIT HOGYAN NE! Így épülnek az igazán sikeres csapatok és a siker Veled kezdődik.  

Ahogyan megközelíted a problémákat és ahogyan reagálsz rájuk, az szabja meg az embereid hozzaállását is. Hogyha ujjal mutogatsz az emberekre, lekicsinyled őket, munkatársak előtt megszégyeníted őket az elkövetett hibákért, ha nem vallod be a saját felelősséged, akkor ezt fogják tenni az embereid is és egy mérgező munka környezet alakul ki, amiben valljuk be, senki sem dolgozik szívesen. 

Hogyha az öntudatosságod és önvizsgálatpd folyamatos, akkor mindig képes leszel a legjobbat kihozni magadból, legyen bármilyen krízishelyzet. Ne feledd, hogy az embereid követik a példádat, legyen az jó vagy rossz, ezért igyekezz mindig jó lenni. Mert egy rossz főnök a legjobban hozzáértő és legjobban motivált emberekből is képes kihozni a legrosszabbat.

A bejegyzés trackback címe:

https://highfieldconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr4015056006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Béla Kilyénfalvi 2019.09.11. 06:09:03

Volt nekem egy főnököm. Egyszerűen imádtam. A blogban leírtak szinte egy az egyben illenek rá. Ezen kívül fontos volt szerintem, hogy nem volt szakbarbár, művelt, hobbikkal rendelkező embernek ismertem meg. Hosszú éveket húztam le mellette, aminek alapja a kölcsönös haszon/elégedettség volt. Volt, mert végül csúnyán kirúgott. Akkor nagyon utáltam, most azt mondom, hogy “Apa” volt a legjobb főnököm.
süti beállítások módosítása