Projekt- és Csapatvezetés Érthető Nyelven

Renitens Konzulens

Renitens Konzulens

Öt érdekes zöld gigaprojekt a világból

Avagy a projektmenedzsment szerepe a környezetvédelemben

2019. november 11. - Renitens Konzulens

Minden nap újabb és újabb információt tudunk meg arról, hogyan tudunk valamit azért tenni, hogy a környezetünk védelmére siessünk, hogyan tudjuk az ökológiai lábnyomunkat csökkenteni, azaz hogyan legyünk tudatosan zöldebbek. Lehet szimpatizálni a Greta Thunberg féle mozgalommal avagy sem, a lényeg azon van, hogy aki 2019-ben nem gondolkodik el ezen a témán és egyénileg nem próbálkozik valamit tenni, az sajnálatos módon egy ökör.

A környezetbarát gondolkodás mostmár a társadalom minden rétegébe beágyazódott és innovációs törekvésekre kényszeríti a nagyobb cégeket és üzletláncokat is, főleg az olyan bizniszeket, amelyektől a fogyasztói követelik a környezettudatosabb működést. Így születnek bizonyos megaprojektek és így kerül szóba a projektmenedzsment itt is. Újításra van igény, ígyhát egy programot (több projekt csoportosítva) vagy projektet kell elindítani. Lássunk 5 említésre méltó ilyen zöld projektet a világból :

1. Waitrose üzletlánc műanyagtól való szabadulása

 

A világon mostmár nagyjából minden nagy üzletlánc arra törekszik, hogy minél kevesebb műanyagot használjon. A brit Waitrose & Partners Nagy-Britannia szerte 344 üzlettel rendelkezik és 52 országba exportálja a termékeit és arra törekszik, hogy 2023-ra teljesen kiszorítsa a műanyagok használatát az üzleteikből. Sokféle dologgal kísérleteznek, mint például az újrahasznosított papírtálcák az ételekhez vagy a barna papírtasakok a gyümölcsök és zöldségekhez vagy a kimért áruk újratöltése üvegekbe.

waitrose.jpg

2. A Walmart Gigatonna projektje

 

Ki ne hallott volna az amerikai Walmartról, A majdnem 80 éves múlttal rendelkező cég, Amerika szerte szinte 4800 üzlettel rendelkezik, érdekességként az amerikai lakosság 90 százaléka 15 km-en belül van a legközelebbi Walmart üzlethez. Ugyanakkor világszerte 2.2 millió alkalmazottuk van. Szóval, elképzeltük, hogy mekkora ez a biznisz? Mekkora lehet az ökológiai lábnyoma és mit tesznek azért, hogy csökkentsék? Nos, indítottak egy projektet, hogy a teljes energiaszükségletüket fenntartható erőforrásokból nyerjék. Persze ez is egy hosszútávú projekt, de már a globális szeméttermelésük 78%-át átirányították a szemétlerakókból az újrahasznosító központok felé. Ugyanakkor elindította a Gigatonna projektet, amivel a beszállítóit ösztönzi arra, hogy saját ökológiai lábnyomukat csökkentsék egy gigatonnával a globális értékláncban 2030-ig.

gigaton.jpg

3. Az Unilever fenntarthatósági és jóléti projektje

 

Nem kérdéses, hogy az Unilever, mint óriási cégkonglomerátum, saját bevallása szerint is járhatott volna el etikusabban a múltban. Három nagy projektet indított el :

- az egyik több mint 1 milliárd embernek segít jobbra fordítani az egészségét és a jólétét 2020-ig

- a második, hogy felezi a termékei ökológiai lábnyomát 2030-ig

- a harmadik hogy kiáll a munkahelyi esélyegyenlőség mellett és segít a nőknek karriert építeni

Óriási és átfogó projektek ezek, az első mérföldkövet nemrég érték el a környezetvédelem terén : partnerkedtek egy olyan gyár kifejlesztésében és megépítésében, amely innovatív technológiával hasznosítja újra a szemetet. Ez a technológia lehetővé teszi a tasakok újrahasznosítását egy olyan polimerré, amelyet újra és újra felhasználhatunk. Ezenkívül a műholdas adatokat felhasználja az erdőirtás és más kockázatok áttekintésére annak biztosítása érdekében, hogy szállítói ne befolyásolják hátrányosan a szén-dioxid-kibocsátást.

unilever.jpg

4. Európa mega monitoring projektje

 

A Copernicus egy olyan projekt, ami azt tűzte ki célul magának, hogy a világ legfejlettebb szatelit rendszerét fejlesszék ki. Ez segítségére lesz majd Európának számos tényező nyomon követésében, az éghajlattól a biztonságig. Figyelemmel kíséri a légkör, a tengeri környezet felépítését és az éghajlatváltozás hatásait. A Copernicus által összegyűjtött adatokat nagyrészt az EU-szerte a hatóságok fogják felhasználni. Magát a projektet fogják felhasználni a jobb döntéshozatal elősegítésére olyan területeken, mint a városfejlesztés, a természetvédelem, a tervezés, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a halászat, az egészségügy, az infrastruktúra és a közlekedés.

copernicus.jpg

5. Az Éden újraerdősítési projekt

 

Az Éden újraerdősítési projektek kettős küldetése: foglalkoztatást biztosítani a világ legszegényebb embereinek, helyreállítani és megvédeni a világ erdőit. Projektjei szegény embereket vesznek fel erdők nagyszabású ültetésére, termesztésére és védelmére. 2025-re az a célja, hogy évente legalább 500 millió fát ültessen el, és több tízezer embert foglalkoztasson a világ minden tájáról. Ebben az évben eddig 265 millió fát ültettek, öt ország 82 projektjében.

eden.jpg

Mindezek a kezdeményezések nem lennének sikeresek a projektmenedzsment rendszerek hatékony alkalmazása és a projektmenedzserek sikeres vezetése nélkül. Amíg ezt a bejegyzést megírtam, csak fél szájjal lélegeztem, hogy kevesebb széndioxidot bocsájtsak ki, így hozzájárulva az ökológiai lábnyomom csökkentéséhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://highfieldconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr8815301008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2019.11.12. 04:30:50

ismételten a képmutató, álszentség dolgozik a nagy multiknál. Egy kis apróval kiszúrják a divat zöldek, "természetvédők" szemét.
Valaki megnézte, hogy miként, hol készül például az újrahasznosított papír? Az akkumlátor készítés bugyrai és mi lesz az elhasználtakkal? Mielőtt a konnektorba került az áram, hogy került megtermelésre.
A legnagyobb, leggazdagabb multik legyen az elektronikai vagy sportszer, divat... továbbra is olyan országokban termeltetnek ahol működik a gyermek munka, 12-14 óra a munkaidő... semmi szociális juttatás nincs... A 10 dolláros terméket szemrebbenés árulják 199-299 dollárért úgy, hogy a profitot "adó optimalizálják" tehát elcsalják. Mind ezt azért tehetik ,mert ugyan azok vannak a törvénykezésben, hatalomban, mint a multik felügyelőbizottsági tagságában, fő részvényeseik.
"Vicces" ezek után a "zöld giga projectekről" olvasni.

enrikokaruszo 2019.11.12. 08:40:48

úgy gondolom, és eddig így is tapasztaltam, hogy egy élő területen, ha felhagynak pl a legeltetésével, kb. 10 év alatt bozótos nő, és újabb 10 év alatt erdő lesz ott...mert alkalmas erre, az összes feltétel adott... sivár, élettelen klímában, rossz talajba bármit ültethetünk, csak mesterségesen, célzott gondoskodással tartható életben...az akárhánymillió fa ültetése így számomra üres marketingesemény

midnightcoder2 2019.11.12. 08:58:26

@bkkzol: Mondjuk ez nem csak az elektronikai iparra érvényes - még arra a legkevésbé, ott ma már azért a legtöbb folyamat automatizált, Pl. az 50 ezer forintos futócipõt is vietnami gyerekek varrják meg.

midnightcoder2 2019.11.12. 09:01:34

@enrikokaruszo: Attól függ. Némi rásegítéssel azért lehet a dolgokon változtatni. Pl. Dél-Európa nagy részét valaha erdõ borította, aztán amikor a hajózás felfutott akkor ezekbõl a fákból hajó lett. Az erdõk helyérõl viszont a víz lemosta a humuszt, és ott most max. pár bokor van amin legfeljebb ha kecskét lehet tenyészteni.

2019.11.12. 13:22:50

@bkkzol: könnyű betenni a multiknak: ne végy tőlük semmit!

midnightcoder2 2019.11.12. 13:50:15

@a szürkebarát ötven árnyalata: Ja. Semmi nem jobb, mint a kistermelõi mobiltelefon. Másrészt, a multik nélkül a "kizsákmányolt" országokban az átlagpolgár élete még 1000x szarabb lenne.

erol 2019.11.12. 14:54:17

@bkkzol: És mit kellene tenniük. hogy ezt mondd: ez igen, ez mán döfi?
süti beállítások módosítása